Γονείς

Πώς θα πρέπει να αντιδράσω σε περίπτωση που το παιδί μου μού αποκαλύψει ότι έχει υποστεί κάποιου είδους κακοποίηση;

Αν το παιδί σας, σας  μιλήσει για κακοποίηση – παρενόχληση, διατηρήστε την ψυχραιμία σας, ακούστε τι έχει να σας πει χωρίς να προσπαθείτε να βγάλετε βιαστικά συμπεράσματα και χωρίς να το ενοχοποιήσετε. Διαβεβαιώστε το ότι δεν φταίει αυτό για ό,τι του συμβαίνει. Μην αντιδράσετε υπερβολικά, γιατί ενδέχεται να το τρομάξετε και να το αποτρέψετε από το να σας μιλήσει ξανά στο μέλλον. Ζητήστε ψυχολογική βοήθεια ή/και ιατρική εξέταση και απευθυνθείτε άμεσα στις αστυνομικές/δικαστικές αρχές.

Τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση που υποψιάζομαι κάποιο συγγενικό ή πρόσωπο του οικείου περιβάλλοντος;

Σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας,  Άρθρο 40, παρ 1, 2, 3, περί υποχρέωσης Ιδιωτών, οι ιδιώτες οφείλουν στις συγκεκριμένες περιπτώσεις που προβλέπονται από το νόμο, αν αντιληφθούν οι ίδιοι αξιόποινη πράξη που διώκεται αυτεπαγγέλτως, να την αναγγείλουν στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών ή σε οποιονδήποτε ανακριτικό υπάλληλο. Η αναγγελία αυτή μπορεί να γίνει είτε εγγράφως με αναφορά ή προφορικά, οπότε και συντάσσεται έκθεση.

Πώς μπορώ να καταλάβω αν το παιδί μου έχει πέσει θύμα σεξουαλικής βίας; Τι θα πρέπει να με προβληματίσει στη συμπεριφορά του;

Υπάρχουν σημάδια τόσο σωματικά όσο και στη συμπεριφορά του παιδιού που ενδεχομένως να συνδέονται με μια κακοποιητική κατάσταση. Μία ξαφνική αλλαγή στη συμπεριφορά ή στη διάθεση, γενικότερα μπορεί να είναι ενδεικτική και θα πρέπει να συζητιέται με το παιδί. Τέτοιες συμπεριφορές περιλαμβάνουν ξαφνικό άγχος ή φόβο για συγκεκριμένες καταστάσεις, αιφνίδια πτώση στις σχολικές επιδόσεις, προβλήματα με το φαγητό ή με τον ύπνο. Το παιδί μπορεί επίσης να παρουσιάζει ανάρμοστη για την ηλικία του σεξουαλική συμπεριφορά.

Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Παρέμβασης παιδιών και εφήβων
Ζαμπελίου 32, 74100 Ρέθυμνο
τηλ. 2831053100-53105
e-mail: [email protected]

Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού
Φωκίδος 7, 11526 Αθήνα
τηλ. 2107715791
φαξ 2107793648
www.ich-mhsw.gr
e-mail: [email protected]