Παιδιά

Τι να κάνω αν μάθω ότι ένας φίλος/μία φίλη μου έχει υποστεί κακοποίηση;

Απευθύνομαι σε έναν αξιόπιστο ενήλικα και αναφέρω αυτά που έμαθα με ακρίβεια. Προστατεύω τον φίλο/τη φίλη από ενδεχόμενα επικριτικά σχόλια και κουτσομπολιά, αναφέροντας όσα έμαθα μόνο στα κατάλληλα αξιόπιστα ενήλικα πρόσωπα.

Ποιος θεωρείται αξιόπιστος ενήλικας για την αποκάλυψη της κακοποίησης;

Γονείς, συγγενείς, οικογενειακοί φίλοι, γείτονες, εκπαιδευτικοί, ειδικοί (γιατροί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί), αστυνομικοί, εισαγγελείς ανηλίκων. Υπάρχουν επίσης τηλεφωνικές γραμμές όπως το Χαμόγελο του Παιδιού και ο Συνήγορος του Παιδιού, όπου ένας ανήλικος μπορεί να λάβει την απαραίτητη καθοδήγηση σχετικά με το πώς μπορεί να ενεργήσει σε περιπτώσεις κακοποίησης του ίδιου ή άλλων παιδιών.

Τι μπορώ να κάνω αν με προβληματίζει ή αν με φέρνει σε αμηχανία η συμπεριφορά ενός ενήλικα απέναντί μου;

Αν μια συμπεριφορά με προβληματίζει, με φοβίζει ή δε με κάνει να αισθάνομαι άνετα, δεν το κρατάω μυστικό, έστω κι αν ντρέπομαι ή αισθάνομαι ότι έχω κάποια ευθύνη κι εγώ γι’ αυτό που συμβαίνει. Η ευθύνη σε περιπτώσεις σεξουαλικής βίας ή παρενόχλησης παιδιών και εφήβων είναι ΠΑΝΤΑ του ενήλικα και σε καμία περίπτωση του ανήλικου.
Απευθύνομαι, επομένως, άμεσα σε έναν ενήλικα που εμπιστεύομαι και θεωρώ ότι θα μπορούσε να με ακούσει και να με βοηθήσει.

Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Παρέμβασης παιδιών και εφήβων
Ζαμπελίου 32, 74100 Ρέθυμνο
τηλ. 2831053100-53105
e-mail: [email protected]

Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού
Φωκίδος 7, 11526 Αθήνα
τηλ. 2107715791
φαξ 2107793648
www.ich-mhsw.gr
e-mail: [email protected]